fbpx

Gode råd til dig, som skal holde tale

Gode råd til dig, som skal holde tale

En god tale løfter en fest og er en flot gestus. Hvis du ikke er typen, der normalt holder tale, er det bare så meget mere sejt og meningsfuldt, at du så gør det denne gang.

Her er fem gode råd til dig, som skal holde tale. Se mere om at bruge en taleskriver på Dit livs tale

1. Hvordan håndterer jeg min nervøsitet, når jeg skal holde tale?

Det er helt almindeligt at blive nervøs, når man skal holde en tale, især hvis man ikke er vant til det. Det virker beroligende at være velforberedt. Du forbereder dig ved at læse talen igennem mange gange, så du kender talen godt. Det betyder, at du på forhånd ved, hvor du skal lægge trykket, og hvor du forventer at skulle holde pauser, så folk kan grine færdigt, eller hvis en pointe skal stå særligt stærkt.

2. Hvad hvis jeg bliver bevæget, når jeg skal holde tale?

Det er helt okay at blive bevæget, men folk skal jo helst forstå, hvad du siger. Ved at holde dig indenfor “lettere” temaer eller krydre en alvorlig eller meget følelsesladet tale med en morsom anekdote undgår du (forhåbentligt) at stå og hulke helt ukontrolleret. Find den gode balance mellem lette og tunge temaer. En morsom anekdote løfter stemningen, hvis det bliver for alvorligt – både for tilhørende og for dig selv – det gør det lettere for dig at komme videre i talen. Humor er et fantastisk virkemiddel både til at få publikum med, men også at få sagt noget tungt på en let måde. Samtidigt er det vigtigt, at intentionen er klokkeklar, så dét, der skulle være sjovt, ikke hænger i luften og bliver akavet, men at humoren netop bliver opblødende eller forløsende.

3. Hvorfor skal jeg S-K-R-I-V-E en tale, kan jeg ikke bare improvisere den?

Jeg anbefaler, at du skriver din tale ned, hvis det skal blive rigtig godt. Ikke en gang ekstremt rutinerede talere improviserer, når det virkeligt gælder. Man kommer hurtigt til at gå ned ad et sidespor, og hvis man så også er nervøs, så får man rodet rundt i det. Ved at skrive din tale ned er du bare bedre forberedt, og så bliver det som regel bare bedre. But hey – you do you!

4. Hvordan øver man sig på at holde en tale?

Går hen et uforstyrret sted, og øv dig i at holde talen – højt! Ikke inde i hovedet. Stå op, når du øver dig, lige som du jo vil på selve dagen. Din krop reagerer ubevidst på den måde, du holder den på, så stå med selvtillid og rank ryg. Det hjælper også, hvis du har øvet dig, og gør det nemmere at komme igennem talen på selve dagen uden at du blive alt for bevæget eller nervøs, fordi du så at sige har hørt talen før.

Når du øver dig i at holde din tale, så bid hoved af al skam og film dig selv på computeren eller telefonen. Rejs dig op og hold talen som du ville gøre det på selve dagen. Kik op mod publikum, som du ville gøre det. Vi taler GENERALPRØVE her. Og gå så væk fra projektet en halv dags tid. Når du vender tilbage, så se filmen. Så vil du kunne høre, om talen hænger sammen. Gentager du dig selv? Glider det ene tema naturligt over i det andet? Er rytmen som den skal være? Er tempoet passende? Alt dette tester jeg selv (højlydt!), når jeg skriver taler for andre. 

5. Skal man kunne talen udenad?

Der er ingen, som kræver, at man skal lære en tale udenad, men det er klart en fordel at kende talen rigtig godt. Du må godt holde sig meget tæt til papiret, men det er en god ide at kigge op på hovedpersonen og gæsterne ind i mellem.

Pas på, at du ikke taler for hurtigt, og at du taler T Y D E L I G T. Og smil!  Træk vejret roligt og ned i maven: Det virker beroligende. Hold små pauser undervejs, så folk f.eks kan “grine af”. Hold tommelfingeren udfor dér i teksten, du er nået til. Og husk, min ven, at nyde det.

Har du brug for hjælp med at holde din tale?

Hvis du har brug for hjælp til selve det at holde din tale, så kan jeg hjælpe dig. Du holder simpelthen talen for mig, eventuelt over telefonen selvom det er bedst live. Så får du konkret og handlingsanvisende feedback. Jeg bygger dig op, og giver dig gode råd efter behov. Det kan handle om tempo, intonering, volumen, kropsstilling, vejrtrækning, mental træning – osv.

Jeg hjælper dig med at holde en tale, der sidder lige i skabet. Kontakt mig på mail her eller ring til mig på 29 45 39 55.

Har du brug for hjælp med at skrive din tale?

Det er ingen skam at bruge en professionel taleskriver – selv Statsministeren gør det. Jeg kan hjælpe dig med at skrive en personlig tale, der rammer din egen stemme. Læs mere her:

BRUG EN TALESKRIVER SOM GHOSTWRITER TIL DIN PERSONLIGE FESTTALE

HVORDAN BRUGER MAN EN TALESKRIVER?