fbpx

Q&A: Hvordan kan en jobsøgningscoach og karriererådgiver hjælpe mig?

Q&A: Hvordan kan en jobsøgningscoach og karriererådgiver hjælpe mig?

At søge job er et job i sig selv

Det er jo ikke os alle sammen, der bliver kimet ned af headhuntere eller inviteret til ”uformelle middage” med jobtilbud og underskrivelsesbonusser på dessertmenuen. For de fleste af os er jobsøgningen hårdt arbejde!

Som typisk jobsøger skal du ikke kun forholde dig til dig selv og dine erfaringer, kompetencer, og hvad du egentligt vil bruge dit liv på, du skal også pakke alt dette flot ind i knivskarpe ansøgninger og CV’er, der er sat stramt op grafisk. Du skal udkomme på utallige platforme, lave videoer, synge og danse, ”sparke døre ind”, have en elevatorpitch (der lægger dem ned!), netværke og sælge dig selv uden direkte at være sælgende…  Alt sammen på lige præcis det tidspunkt, hvor du er allermest i tvivl om hvad det egentligt var, du kunne og ville. Aaarrghh! Det er svært! Og sårbart!

Med denne ”Questions and Answers” (Q&A) håber jeg at hjælpe dig videre. (Læs mere om mit faglige fundament og min erfaringsmæssige baggrund her.)

Q: Kan du hjælpe mig med at skrive en ansøgning og et CV?

A: Jeg hjælper dig med lige præcis det, du har brug for – lige fra det højstemte og eksistentielle (hvad vil du bruge dit liv på?) til det konkrete (f.eks. at gennemskrive din ansøgning og dit CV) over det lavpraktiske (som konkret at øve din elevatorpitch med dig). Det kan du læse mere om her.

Q: Kan du hjælpe mig med at øve mig i at gå til jobsamtale?

A: Ja, at være god til at gå til jobsamtale er som en muskel, der kan trænes. Vi taler f.eks. om din forberedelse, hvordan du gør et godt førstehåndsindtryk, og hvordan du går fra at være overvældet til at blive klar i mælet. Hos mig får du lov til at øve dig i et trygt rum.

Q: Hvordan slipper jeg af med min nervøsitet i jobsamtalen?

A: Det kommer an på, hvad du er nervøs for. Vi afdækker f.eks., om det er ”diffus” nervøsitet, eller noget konkret, f.eks. svære spørgsmål om huller i CV’et osv. Og så taler vi det igennem, og du bliver klædt på til at håndtere din nervøsitet.

Q: Hvordan virker jeg mere overbevisende ved jobsamtaler?

A: Ved at være velforberedt og ved at have øvet dig. Jeg kan hjælpe dig med begge dele. 

Q: Kan du hjælp mig, der er langtidsledig?

A: Ja da. Nu vil jeg jo ikke formode at vide noget om, hvordan DU har det, men mange af mine langtidsledige klienter dukker om med en slags skam over at være røget i dén bunke. Det er ikke noget at skamme sig over. Der er sikkert en god forklaring, og den afdækker vi, og klæder dig på, at du kan svare kort og koncist på, hvorfor du ikke har fået job endnu, hvis du skulle møde det spørgsmål.

Q: Kan du hjælpe mig tilbage på jobmarkedet efter sygdom?

A: Med fornøjelse. Se også gerne nedenstående om psykologisk båndbredde.

Q: Kan du hjælpe mig, der er totalt overvældet?

A: Hvis du er sovset ind i alt det du synes du skal, alt det du bør, i dine egne og andre mere eller mindre udtalte forventninger, i dine blinde pletter og ubevidste begrænsende overbevisninger oven i en masse krav fra A-kassen og mental udmattelse, så kan jeg godt forstå, at du er overvældet. (Mindre kan også gøre det!)

Jeg skal nok hjælpe dig. Jeg har respekt for din mentale ‘båndbredde’, og vi tager aldrig større bits i processen, end hvad du har plads til her og nu. Vi går forsigtigt frem og holder balancen mellem oplevelsen af fremdrift og dit mentale overskud.

Q: Hvordan får jeg overblik?

A: Det vigtigste, jeg kan hjælpe dig med er at se dig selv og din situation klart! Jeg har friske øjne. Og jeg kan hjælpe dig med at se vejen frem. Jeg hjælper dig med at skabe overblik over, hvad du gerne vil. Og så lægger vi en plan for at få dig derhen.

Q: Hvordan får jeg afklaring over, HVAD jeg virkeligt gerne vil?

A:  Jeg har en værdibaseret tilgang og trækker på et væld af metoder, teknikker, øvelser, spørgeteknik osv., som alt sammen er med til at understøtte afdækningen af, hvad du virkeligt gerne vil. Det er en proces, og jeg sørger for at den bliver både spændende, motiverende og tryg. Det er i afklaringen, at planerne konkretiseres.

Q: Kan jeg få støtte hele vejen gennem jobsøgningsprocessen?

A: Med mig i dit ringhjørne, har du støtte og opbakning i den slidsomme proces, det kan være at søge job. Jeg følger dig gennem hele jobsøgningsprocessen, uanset hvor kort eller lang den så bliver. I mig får du en, som forstår dig, hjælper dig og SER dig. Jeg får dig i mål. Du vil opleve, at det er en KÆMPESTOR lettelse ikke at skulle gøre det alt sammen alene. 

Q: Kan du hjælpe mig, hvis det, jeg bøvler med, ligger udenfor arbejdslivet?

A: Jeg kalder mig nok “karrierecoach”, men det er endnu aldrig sket, at jeg taler med folk om deres karriere, uden at vi også kommer ind på deres LIV. Nogle gange taler vi om selvbilleder, der er præget af mobning eller svigt i barndommen, nogle gange taler vi om ensomhed og manglende opbakning, der foregår lige nu indenfor ægteskabets fire vægge, nogle gange taler vi om uhensigtsmæssige overbevisninger, der har rod i et falmet minde. Det er alt sammen ting, som påvirker vores adfærd – også på arbejdspladsen. Vi bærer alle sammen hele vores historie med os hele tiden, så det giver i virkeligheden ikke meningen at forsøge at holde tingene adskilt. “There are no outside issues”. Jeg SER dig – som et helt menneske.

Q: Hvad hvis jeg er i tvivl om, hvad jeg overhovedet kan?

A: Alt afhængig af hvad der ledte op til din nuværende situation – om du er blevet fyret, din ansættelse udløb, du selv har sagt op, eller du står over for dit første job – så er du måske i tvivl om, hvad det egentligt er, du har at byde på. Dels antager vi mennesker i en vis grad, at andre ved nogenlunde det samme, som vi ved. Således tillægger vi ikke vores egen viden nogen synderlig værdi (”det ved enhver jo!”). Dels falder vi nogle gange i gryden med Tvivl med stort t.

Jeg hjælper dig med at få øje på, hvad du kan. Måske laver vi dit brutto-CV, måske leger vi med at identificere dine spidskompetencer.

Q: Hvad hvis jeg lider af imposter syndrome?

A: Indenfor psykologien taler man om ”imposter syndrome”, som er det meget udbredte fænomen, hvor folk går rundt og tror, at de i virkeligheden ikke rigtigt kan noget eller er særligt dygtige. Noget af det værste ved imposter syndrome er, at man jo så også lever i evig frygt for, at det bliver opdaget, at man er en ”imposter ” (fra engelsk: En bedrager).

Hvis du også er typen, der overforbereder dig, overleverer, aldrig er tilfreds med det, du opnår, eller tilskriver din succes rent held og ydre omstændigheder, eller hvis du straight up går rundt og frygter, at verden en dag opdager, at du i virkeligheden ikke rigtigt kan noget, så lider du måske af imposter syndrome.

Det tager jeg kærligt fat i. Vi kaster lys på dine overbevisninger og med den blanding af øvelser og metoder, der passer lige præcis til dig, skræller vi de usande selvfortællinger væk og bygger dig og din selvtillid op igen. Jeg skal nok bringe dig hele vejen hjem til dig selv. (Læs mere om min metodemæssige tilgang her.)

Q: Hvad skal mit næste skridt være?

A: Det kommer an på, hvor du vil hen. Uanset hvor i dit arbejdslivs livscyklus du er, kan jeg hjælpe dig videre. Vi starter der, hvor du er, og lægger en plan sammen. Det kan du læse mere om her.

Q: Er du terapeut?

A: Nej. Selvom mit arbejde kan have en terapeutisk effekt, kalder jeg mig ikke terapeut. I et coachingforløb er det helt normalt, at vi kommer ind på meget dybe og personlige problemstillinger. Måske bliver man forvirret eller ked af det – eller vildt begejstret. Mange bliver også meget rørte og lettede, når de får de store erkendelser, der har ligget på lur i måske årevis, og som endeligt er kommet op til overfladen. Hos mig er alle følelser velkomne, jeg skal nok passe godt på dig og få dig trygt hjem til dig selv igen.

Hvis du stadig ikke har fået svar på et spørgsmål, så er du velkommen til at sende mig en mail eller udfyld min kontaktformular, så ringer jeg dig op.